NEUTRALIZER- DETOX
lekarz Marek Skoczylas - wspomaga usuwanie metali ciężkich z organizmu
Suplement diety- 60 kapsułek wegetariańskich w kapsułce pochodzenia roślinnego.
W swoim skłądzie zawiera silne antyoksydanty, wspierające oczyszczanie organizmu;
- ekstrakt z kłącza kurkumy długiej (Curcuma longa L.) 50 mg
Kłącze kurkumy działa żółciopędnie i żółciotwórczo - poprawia trawienie, łagodzi wdęcia i zaparcia, przeciwdziała kamicy dróg żólciowych.
Działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie- chroni komórki wątroby, drogi żółciowe.
Pomocniczo stosowane jest również w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Stosowane w profilaktyce miażdżycy- zmniejsza frakcję LDL, zwiększa frakcje HDL cholesterolu,obniża stężenie trójglicerydów w surowicy krwi.
- standaryzowany ekstrakt z owoców granatu właściwego (Punica granatum L.) zawierający 40 % kwasu elagowego 38 mg w tym kwas elagowy 15,2 mg
Owoc granatu cechują właściwości antyoksydacyjne oraz zawartość składników odżywczych; witamina C,E, beta-karoten, niacyna, selen, miedź, cynk.
Polecany jest w profilaktyce raka prostaty, impotencji,
W związku z zawartością roślinnych estrogenów, polecany jest przy menopauzie,oraz Zespole Napięcia Przedmiesiączkowego.
Bogaty jest również w enzymy przeciwzapalne.
Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
Kwercyna - flawonoid przeciwzapalny; pełni rolę przeciwutleniacza- jak każdy polifenol- eliminuje wolne rodniki,zwiększa stężenie glutationu, ogranicza peroksydację lipidów.
Potęguje działanie innych antyoksydantów w organizmie.
- kwas alfa-liponowy ALA 25 mg
Neutralizuje przemysłowe związki organiczne.
Chroni organizm, zwłaszcza nerki, przed działaniem nitrozoamin, wykazujących działanie teratogenne- mogących powodować wady wrodzone.
Chroni organizm przed substacjami-polichlorowanymi bifenylami- o charakterze rakotwórczym, zaburzającym układ immunologiczny i nerwowy, uszkadzającymi wątrobę.
- standaryzowany ekstrakt ze skórek winorośli właściwej (Vitis vinifera L.) zawierający 50 % resweratrolu 25 mg w tym resweratrol 12,5 mg
Resweratrol jest naturalną fitoaleksyną, syntetyzowaną m.in. w skórkach winogron w odpowiedzi na infekcje grzybicze, stres oksydacyjny oraz promieniowanie UV. W wysokim stężeniu występuje również w winie, głównie czerwonym. Związek ten ma szeroki zakres aktywności biologicznej, m.in.
- właściwości przeciwzapalne,
- antyangiogenne,
- antyoksydacyje
- przeciwnowotworowe.
Ponadto chroni organizm przed chorobami układu krążenia i neurodegeneracyjnymi, hamuje oksydację cholesterolu frakcji LDL, agregację płytek krwi i angiogenezę
Organiczny związek należący do grupy polisacharydów i składnik błonnika pokarmowego. Stanowi składnik budulcowy ścian komórkowych drożdży, grzybów i zbóż.
Wykazuje działanie ochronne na wątrobę, wspiera usuwanie toksyn przez ten narząd.
Jako kwas huminowy, pełni również funkcje przeciwnowotworowe.
Jest także bardzo silnym antyoksydantem.
- substancja wypełniająca - celuloza mikrokrystaliczna
źródło: K.Błechta, I.Wawer, Profilaktyka zdrowotna i fitoterapia, Żywiec 2011.
M.Skoczylas, Zneutralizuj chemię z pożywienia i odzyskaj zdrowie, Rzeszów 2019.