Wykorzystujemy technologię plików cookies zgodnie z regulaminem.

zamknij

Naturalny Olejek Lawendowy- Kropla Natury

Olejek eteryczny Kropla Natury 10 ml z lawendy- działanie na emocje.

100 % natury w kropli natury.

Olejki są pozyskiwane metodą destylacji ze starannie wyselekcjonowanych surowców roślinnych.

Olejki posiadają czyste składy, bez żadnych dodatków chemicznych.

Każdy olejek posiada certyfikat IFRA Międzynarodowe Stowarzyszenie Zapachu globalnie promuje bezpieczeństwo stosowania wszelkich substancji zapachowych, w tym naturalnych olejków eterycznych.

  • Nowy produkt
69,00 zł Brutto

lub zamów telefonicznie 579 154 860


Kup teraz i zapłać w ciągu 21 dni
  Szybka wysyłka

Paczka u Ciebie w 24 godziny

  Wysoka jakość

Produkty wybrane przez dietetyka

  Wielkie zniżki

W wybranych produktach

  Wysyłka za darmo

Przy zakupach od 300 zł

Olejek eteryczny z lawendy- działanie na emocje. Z potwierdzonych badań, wynika, że lawenda ma szerokie zastosowanie również w temacie emocji. Bardzo istotnymi jej zaletami są; Pobudzanie wydzielania serotoniny - "hormonu szczęścia" Wspieranie wydzielania neurotransmiterów GABA- niezwykle ważnych w kondycji mózgu. Lawenda wpływa także na kwas glutaminowy- istotny w kwestii pamięci.

LAWENDA - najbardziej wszechstronna, zwana "królową olejków"


Znana od stuleci roślina lecznicza, powszechnie uprawiana w krajach europejskich, gdzie przybyła z rejonu Morza Śródziemnego.
Ziele charakteryzuje się specyficznym, przyjemnym zapachem i gorzkim, szczypiącym smakiem.
Surowcem leczniczym, z którego pozyskuje się olejek lawendowy- są kwiatostany.
Głównym składnikiem lawendy jest olejek eteryczny, zawierający do 60 procent octanu lilalolu, należący do grypy terpenów.
Terpeny stanowią obszerną grupę chemicznych substancji aromatycznych, pochodzenia roślinnego. Ich głównym zadaniem jest ochrona rośliny- przed bakteriami, grzybami i szkodnikami.
Dlatego też olejek lawendowy znajduje zastosowanie jako środek owadobójczy, likwidujący pchły, muszki owocowe czy karaluchy.

Istotna informację stanowi także to, że linalol wykazuje silne działanie na drobnoustroje chorobotwórcze dla człowieka tj.: Candida albicans, Escherichia coli i Staphylococcus aureus. Nie jest skuteczny w stosunku do Pseudomonas aeruginosa – pałeczki ropy błękitnej, która również jest niepożądaną bakterią w kosmetykach.

Linalol- jest dość dobrze już przebadanym związkiem chemicznym o potwierdzonym działaniu; przeciwlękowym, antydepresyjnym, uspokajającym, przeciwbólowym, przeciwdrgawkowym.  
Właściwości terapeutyczne :
  • Kwiaty lawendy mają właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze.
  • Działają znieczulająco i antyreumatycznie, hamują nadmierny rozwój flory bakteryjnej, działają moczopędnie, wiatropędnie i napotnie oraz żółciotwórczo.
  • Przeciwdziałają wzdęciom i bólom brzucha, spowodowanym nagromadzeniem gazów, sprzyjają wydzielaniu soków trawiennych i wzmacniają ruchy perystaltyczne jelit.
  • Uspokajają akcję serca i podnoszą odporność.
  • Lawenda z powodzeniem stosowana jest jako środek antyseptyczny, odkażający, wspomagający gojenie, przeciwpasożytniczy  i owadobójczy.
  • Reguluje nerwowy układ skórny.
  • Użyta do okładów, bądź kąpieli - delikatnie drażni skórę, rozszerzając naczynia włosowate, działa przeciwbólowo.

Zastosowanie naturalnych olejków eterycznych

Każdy z olejków jest wyjątkowy i niepowtarzalny, ma swój aromat i profil czynnych związków chemicznych; wpływających na jego zastosowanie i właściwości.
Jak wybrać??
  • Kieruj się intuicją, porównaj kilka olejków- i wybierz ten, który najbardziej Ci pasuje.
  • Możesz również wypróbować różnych mieszanek, które samodzielnie skomponujesz, według swojego gustu. 
  • Jeśli trudno Ci wybrać odpowiedni rodzaj, zapach olejku, skonsultuj się z fitoterapeutą, doradcą aromaterapeutycznym - który pomoże Ci wybrać, najbardziej odpowiedni i pomocny dla Ciebie, naturalny olejek eteryczny.
Jak stosować?
Możliwości jest wiele, najbardziej powszechne to;

  • aromatyzacja powietrza - w kominku z podgrzewaczem, jako dodatek do naturalnych świec, bądź aby wykorzystać ich pełne walory terapeutyczne- w dyfuzorze
  • inhalacje
  • kąpiele aromaterapeutyczne 
  • masaż/ zabiegi manualne- przy zastosowaniu oleju bazowego
  • kosmetyki - zarówno jako dodatek do stosowanych środków pielęgnacyjnych, a także jako składnik własnoręcznie przygotowanego np. peelingu, serum

źródło:
J.Górnicka, Apteka Natury, Warszawa 1987.
biotechnologia.pl;